Digitaaliset ekosysteemit

Mikä ihmeen ekosysteemi? Ekosysteemillä tarkoitetaan uudenlaista taloudellista rakennetta, jossa toisiaan täydentävät tuotteet ja palvelut muodostavat kokonaisuuden ilman hierarkkista koordinointia.   Digitaalisen ekosysteemin ydinajatuksena onkin yhdistää ihmiset, tuotteet ja palvelut luomalla digitaalisia kanavia joiden avulla kuluttajat pääsevät käsiksi tuotteisiin ja palveluihin.

Selkeyttävä esimerkki ekosysteemistä on esimerkiksi tietokoneet. Toisistaan riippumattomat laite- ja ohjelmistovalmistajat valmistavat ja toimittavat myytävät tuotteensa samoille asiakkaille. Jotta tämä kannattaa, tarvitsee laitevalmistaja ekosysteemiinsä ohjelmistovalmistajan, ja toistepäin.

Digitaalinen ekosysteemi on siis verkostomainen rakenne, jossa esimerkiksi liiketoiminnot, organisaatiot, koneet tai laitteet jakavat dataa, osaamista ja palveluita saavuttaakseen yhteiset tavoitteet. Yhteinen tavoite voi olla jokin ratkaisu asiakkaalle, jota yritys ei pysty yksin tarjoamaan.

Löysin mielenkiintoisen sitaatin täältä, jossa sanottiin, että: "Perinteisiin kanava- ja asiakkuudenhoitomalleihin jumittavat firmat ovat vaikeuksissa, kun niiden sähköiset kilpailijat pystyttävät asiakkaalle moninkertaista arvoa tuottavia ekosysteemejä. Tutkimus kertoo, että digitaalisia ekosysteemejä hyödyntävät ja asiakkaiden tarpeita hyvin ymmärtävät tahkosivat 32 % keskimääräistä korkeampaa tulosta ja kasvoivat 25 % toimialansa keskiarvoa nopeammin."

Kuva täältä

Tämän luettuani tajusin vasta, että digitaaliset ekosysteemit ovat itselleni melkeinpä se ns. normaali. Perinteiset mallit ovat liiketoiminnassa kuin liiketoiminnassa jo menneen talven lumia. Ymmärrän kuitenkin, että digitaalisia ekosysteemejä pitää kehittää entistä enemmän, enkä itsekään niistä ihan vielä kaikkea tajua. Mielenkiinnolla perehtymään siis!

Täällä Kauppalehden blogissa oli hyvä video, missä käytiin läpi, että miten digitaalisissa ekosysteemeissä luodaan arvoa.


Kommentit

Suositut tekstit